Hayvanlarda kene sorunu

Hayvanlarda Kene Sorunu

Geçmiş yıllarda haziran aylarında başlayan kene problemi mart ayının başlarında görülmeye başlandı.Bunun nedeni olarak kuraklığın artması, ekolojik dengenin bozulması gösterilmekte.Kenelerin doğal düşmanı olan serbest olarak beslenen tavukların popülasyonunun azalması da neden olarak gösterilebilir.Kuş gribi(vebası)hastalığıyla mücadelede tavuklar itlaf edilmiştir.

Kene; kedi,köpeklerde ve insanlarda ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır.Keneli bir kedi,köpek sahibini oldukça tedirgin eder.Çünkü,kene kan emici ve çeşitli hastalık mikroplarını bulaştıran zararlı bir dış parazittir.Keneler virüs,bakteri ile protozoon ve rickettsia adlı parazitleri taşıyabilirler.Ve bu ciddi enfeksiyon etkenlerini kanını emdikleri insan ve hayvanlara bulaştırırlar.Kene ısırmalarıyla bulaşan hastalıkların tedavisi çok zor olan sonucu ölüme kadar varabilen tehlikeli hastalıklar taşırlar.

Kene Isırmasıyla Bulaşan Hastalıklar

1) Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı

Keneler aracılığıyla bulaşan virütik bir hastalıktır.Kenenin kan emmesi bittikten sonra salgıladığı salgıda virüs bulunur.Hastalık önce Kırım’da ,sonra Kongo’da
görülmüş, aynı hastalık olduğu anlaşılmıştır.

Hastada şu belirtiler görülür;
Ateş
Kırıklık
Baş ağrısı
Halsizlik
Aşırı duyarlılık
İştahsızlık
Kol,bacak,sırtta belirgin ağrı.
Tedavisi spesifik değildir.

2) Lyme Hastalığı

Genelde Ixodesrinus türü kenelerin ısırmasıyla insana geçebilen borrelia burdorferi bakterisinin yol açtığı enfeksiyoz bir hastalıktır.Kenenin ısırdığı bölgede kızarıklık,deri,merkezi sinie sistemi,göz ve kalp gibi organları hedef seçer.Eklemde şişlik,sıvı birikmesi ve hareket zorluğu görülür.Tedavisi antibiyotiklerle yapılır.


3) Beyin İltihabı (Encephalitis)

Beyin zarlarının bakteriyel bir enfeksiyonla iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.

Kedi-Köpeğin Kene Isırmalarından Korunması.

1) Köpeğinizi gezdirirken kene riski olan bölgeden uzak tutma.

Keneler uçamaz ve zıplayamazlar. Ormanlık, çalılık alanlarda, çalı ve otların üzerinde bulunurlar. Siz ya da köpeğiniz geçerken ayaklarınıza , pantolonunuza ve köpeğinizin derisine yapışırlar. Evde kediniz varsa,keneyi siz eve taşırsınız.

2) Köpek kulübesinin içini , etrafını ve bahçenizi düzenli olarak keneye karşı ilaçlayınız. Veteriner hekiminizden ilaç konusunda yardım alabilirsiniz.

3) Köpeğinizi gezinti dönüşü kene bakımından kontrol ediniz. Kendinizi de dikkatlice kontrol edin.

4) Yaz dönemi köpeğinizi mümkünse, tıraş ettirmek keneleri kolaylıkla bulmanızı sağlayacaktır.

5) Veterinerinize danışarak hayvanınıza keneleri yok edecek antiparaziter solüsyonlar kullanabilirsiniz.

6) Köpek ve kedinize keneleri de uzaklaştıran PİRE TASMASI takabilirsiniz.Tasmanın firmasına göre 3-5 ay koruma sağlar.Büyük cins köpeklerde koruma etkisi daha azdır.
Enseye damlatma tarzındaki antiparaziter damlaların bazıları keneye etkili değildir ,dikkat edilmeli.

Yapışan keneden kurtulma yöntemleri.

Kenenin hayvanınızın derisine yapıştığı durumlarda sakin olmalısınız. Gelişigüzel çekip çıkarmaya ,ezmeye,bir şeyle sıkıştırmamaya ve kenenin üzerine alkol vb. kimyasallar DÖKMEMELİYİZ.Yurtdışında kene çıkarma kaşık ve pensleri bulunmaktadır.Bu aparatlarla kene yavaşca kavranarak yavaş şekilde sağa sola hareket ettirerek çıkarılmaya çalışılır.Aksi şekilde zorla çekilme durumunda kenenin baş kısmı derinin içerisinde kalacaktır.Kimyasal bir şey dökülmesinde ve usulüne uygun çıkarılmadığında kene kusarak virüs ve bakterileri deri altına boşaltabilir.Bu da hastalığın hayvanınıza bulaşmasına neden olur.Keneyi kendi olanaklarımızla çıkartmak yerine veteriner hekiminizden yardım almalıyız.İnsanlardaki kene vakalarında en yakın sağlık biriminden yardım almak doğru olur.

İSMAİL SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM/ADANA

Bunları da sevebilirsiniz